“De vreugde voert ons naar dit huis

waar ’t Woord aan ons geschiedt.

God roept Zijn naam over ons uit

en wekt in ons het lied.”

Dit lied kwam telkens bovendrijven tijdens de voorbereiding op deze Dankavond 2023. Een prachtige tekst, geschreven door Sytse de Vries. De melodie, gemaakt door Willem Vogel, blijft uitnodigen om te zingen.

Dankavond 2023 ontleent zijn kracht aan de vreugde die ons samenbrengt in de Grote Kerk van Dordrecht. “De vreugde voert ons naar dit huis.” Vreugde, omdat het mogelijk is in dit historische kerkgebouw samen te komen. Toen we in 2018 de eerste Dankavond hielden, konden we het niet voor mogelijk houden dat er een periode aan zou breken waarin je niet meer samen zou kunnen komen. Wat dat betreft heeft de coronapandemie diepe sporen getrokken in de samenleving. We zijn daarom dankbaar dat we nu elkaar ongedwongen in vrijheid hier weer mogen ontmoeten

In deze prachtige kerk komen mensen eeuwenlang samen. Tot op de dag van vandaag wordt van generatie op generatie de blijde boodschap van de Bijbel verteld en uitgelegd. Dit is een plek “waar ’t Woord aan ons geschiedt”. Dat geeft een vreugde die je boven de omstandigheden uittilt. Een dankbaarheid die niet gekoppeld is aan voorspoed. Of, zoals Arie de Rover het in 2018 citeerde in zijn meditatie:

“Dankbaarheid is een soort lachen van het hart na een onverwacht vriendelijke daad.”

Op deze avond is het thema “Naam boven alle namen”. Het is meer dan een onverwacht vriendelijke daad, zoals de dichter schrijft: “God roept Zijn Naam over ons uit.” Dat is iets wat ook voor gelovigen niet te bevatten is. Dus voel je vrij, juist wanneer het niet vanzelfsprekend is om in een kerk te komen.  Je bent van harte welkom. Wat mij betreft ben je uitgenodigd, bij je naam geroepen om hier te zijn. Het is goed toeven onder Zijn Naam. Vanavond openen we de Bijbel, luisteren we naar woorden en zal er muziek gespeeld worden.

“…en wekt in ons het lied” Ik verlang er telkens weer naar, de passie uiten om mensen te laten zingen. Zo mag ik terugkijken op de afgelopen 45 jaar dat ik dienstbaar heb mogen zijn om de lofzang in de kerk gaande te houden. Het is elke keer een verrassing wanneer individuele stemmen een koor vormen tijdens een kerkdienst en na een kort intro van het orgel gezamenlijk een lied inzetten. Op deze avond wil ik die vreugde en dankbaarheid graag met jullie delen.

Het is een vreugde die mij steeds brengt bij het Woord waarin God zich bekend maakt aan mensen, Zijn Naam aan ons wil verbinden. Met jouw aanwezigheid neem je deel aan de verhalen en de muziek die hier al eeuwenlang gesproken, gezongen en gespeeld worden. De musici en het mannenkoor die hun medewerking verlenen hebben er zin in. In het gevarieerde programma schrijven Ab Weegenaar en ik onze muzikale handtekening in dankbaarheid.

Wij zien ernaar uit en wensen jullie een Gezegende avond.

Tekst: Marco de Keizer